Luyckx Nieuws

Jan De Nul zet nieuwe Hitachi ZX690LCH-7 in in België

01.02.2023

Jan De Nul zet nieuwe Hitachi ZX690LCH-7 in in België

Jan De Nul Group zet een nieuwe ZX690LCH-7 in om samen met andere Hitachi machines te werken aan een gespecialiseerd grondverzetproject bij een stuwmeer in Trois-Ponts, in de provincie Luik, België. Het nieuwe Zaxis-7 model sluit zich aan bij drie andere grote (een EX1200-6, ZX870LCR-5 en ZX490LCH-6) en vier middelgrote (drie ZX350LC-6's en een ZX225USLC-6) graafmachines.

Zij zullen gedurende negen maanden 1 miljoen m³ materiaal afgraven aan de onderkant van het terrein. Deze worden over een korte afstand naar boven vervoerd, waar ze worden gebruikt om de hoogte van het reservoir met 3 m te verhogen, de omringende dijken te stabiliseren door de helling te verlagen van 66,67% naar 50% en uiteindelijk de capaciteit van het reservoir met 7,5% te verhogen.


Sterk en betrouwbaar

Als Site Manager van Jan De Nul Group in Trois-Ponts had Bert Dierick enige vrijheid bij de keuze van de machines die voor het project werden ingezet. "Dit is een mooie klus voor Jan De Nul, want het is vrij specialistisch en niet veel andere bedrijven kunnen dit soort werk binnen het strikte tijdschema uitvoeren."

"De bouwmachines worden onbeperkt in het wagenpark gehouden en sommige machines hebben 10-12.000 uur voordat ze worden verplaatst. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals de staat waarin ze verkeren, de doorverkoopwaarde en of ze nodig zijn voor een specifieke klus. Zo werd onlangs een ZX670LCH-3 met 14.000 uur vervangen door de ZX690LCH-7, die we voor dit project nodig hadden met een ripperuitrusting."

"Wanneer mijn collega's overwegen een nieuwe machine aan te schaffen, geef ik hen mijn mening. De Hitachi graafmachines zijn de sleutel tot de productie op deze site en ze werken goed. Ze zijn sterk en betrouwbaar en de beschikbaarheidsgraad is zeer hoog."


De beste grote graafmachine

Kris De Backer, Technical Supervisor bij Jan De Nul Group, is het belangrijkste aanspreekpunt voor de Belgische Hitachi dealer Luyckx - een partner die hij hoogacht: "Het grootste voordeel van een Hitachi-vloot is de uitstekende service van onze dealer - dankzij Luyckx zullen wij altijd meer Hitachi-machines kopen.

"Als er een probleem is met een van de grote graafmachines, kost dat ons geld omdat de dumptrucks - en het hele proces - dan stil komen te staan. Daarom is betrouwbaarheid de sleutel. Bovendien klagen onze operators nooit over de Hitachi-machines of vragen zij ons om andere merken te kopen. Ze zeggen zelfs dat Hitachi de beste grote graafmachine op de markt maakt."


Meer comfort en veiligheid

Andy Moreels, een ervaren graafmachinist met 23 jaar ervaring binnen Jan De Nul Group, heeft ervaring met alle machines uit de Zaxis-serie (van de -1 tot -7 serie) en zijn favoriete model is de ZX350LC-6 vanwege de "veelzijdigheid en het comfort".

Over de ZX690LCH-7 zegt Andy: "Over het geheel genomen is dit een uitstekende machine. Het comfort is veel beter dan bij vorige versies, zoals de stoel en de manier waarop hij als één geheel met de console beweegt. Ik vind de verstelbare joysticks ook prettig en de monitor en camera zijn verbeterd, zoals het vogelvluchtperspectief waarbij alles nu op het scherm zichtbaar is.

"Het graafvermogen en de kracht van de machine zijn uitstekend. Ik kan relatief snel vrachtwagens laden en de respons is goed dankzij de hydrauliek. De machine is ook gemakkelijk te manoeuvreren, zelfs met het zware ripperaanbouwdeel dat ik nu gebruik. Er is zelfs minder lawaai in de cabine, door de afstand tot het motorcompartiment achter me."


Hydro-elektrische kracht

Het is niet mogelijk om vanaf november op het terrein te werken - omdat het 500 m boven de zeespiegel ligt - en dus zullen de middelgrote graafmachines, ook al is het grondverzet dan voltooid, pas in februari 2023 klaar zijn met de landschapswerkzaamheden. Het project wordt uitgevoerd door de civiele afdeling van Jan De Nul Group in opdracht van ENGIE, de Belgische marktleider voor elektriciteit, aardgas en energiediensten.

De bovenste reservoirs maken deel uit van de waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts. Turbines worden gebruikt om water naar de bovenste reservoirs te pompen wanneer er een stroomoverschot is. Bij een grote vraag naar elektriciteit wordt waterkracht uit de bovenste reservoirs gebruikt om dezelfde turbines aan te drijven. De dijken bij de bovenste reservoirs werden verhoogd en verbreed om enerzijds de capaciteit te verhogen en anderzijds door de verbreding te voldoen aan de hoogste seismische normen.

x