Luyckx Nieuws

Nieuwe plasmamachine ondersteunt succesverhaal Luyckx

12.06.2024

Nieuwe plasmamachine ondersteunt succesverhaal Luyckx

De Brechtse onderneming Luyckx is niet alleen actief in de Benelux, maar net zo goed ook in Dubai. Het familiebedrijf, dat inmiddels meer dan 70 jaar bestaat, is toonaangevend op het gebied van de distributie van machines voor de burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw. Luyckx is ook de ideale constructiepartner voor speciale toepassingen ofte ‘Special Applications’.

Omdat het bedrijfsterrein met toenemende capaciteitstekort kampte, werd een tweede bedrijfsterrein in Brecht aangekocht. Daar worden momenteel de afdelingen lasconstructie, engineering en machinebewerking ondergebracht. Met een nagenoeg volledig nieuw machinepark. En nadat de Turnhoutse familieonderneming Wouters Cutting & Welding bijna twee decennia geleden een eerste plasmasnijmachine bij Luyckx installeerde, opteerde Luyckx opnieuw voor een nog innovatievere plasma- en autogeensnijmachine van Wouters Cutting & Welding.

Het was Louis Luyckx die, samen met zijn vrouw Céline Vermeiren, in 1952 startte met bosontginning. Al gauw zag hij opportuniteiten in de verkoop van landbouwmachines in de Antwerpse regio, waardoor Luyckx een gevestigde waarde in de landbouwsector werd.
“Nadat vader in 1955 zijn eerste laspost had aangeschaft, kwamen landbouwers naar hem toe om laswerken uit te laten voeren”, vertelt Jos Luyckx die samen met zussen Paula en Chantal het familiebedrijf Luyckx runt. “Kort daarop volgde de invoer van graafkranen om die achterop tractoren te monteren. Dat vereiste telkens een indrukwekkende constructie. Die werd rondom de tractor gebouwd om de graafkraan daarop te kunnen monteren. Dat was de aanzet voor wat later tot onze ‘Special Applications’ zou uitgroeien.”
Vandaag heeft Luyckx zich ontplooid tot één van de belangrijkste nationale, exclusieve distributeurs van machines voor burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw met betrouwbare en innovatieve merken.

Extra bedrijfsterrein met nieuwe fabriekshal
De hoofdzetel van deze toonaangevende onderneming bevindt zich in Brecht en heeft een bebouwde oppervlakte van 4200 m². Luyckx voegde daar zopas nog een extra 3500 m² en een gloednieuwe fabriekshal aan toe. “Vermits alles steeds zwaarder en omvangrijker wordt, kampten wij met plaats- en capaciteitstekort. Daarom kozen we ervoor om de volledige afdelingen lasconstructie, engineering en machinebewerking in de nieuwe fabriekshal onder te brengen om daar volledig autonoom te werken”, zegt de bedrijfsleider. “Een afzonderlijke businessunit, als het ware. Met het vernieuwde machinepark willen we ook verder automatiseren. De flow binnen die nieuwe entiteit willen we zo nog efficiënter en performanter maken. Een bijkomend pluspunt is dat we dit keer van een blanco bladzijde kunnen vertrekken.”

Palmeilanden als opportuniteit
“In 2004 zette Luyckx een heel grote stap dankzij een opportuniteit van de onderneming Jan De Nul”, herinnert onze gesprekspartner zich. “In de Verenigde Arabische Emiraten was Jan De Nul hoofdaannemer voor de bouw van de Palmeilanden. Voor dat specifieke project had men behoefte aan machines met een aanzienlijk werkbereik. Vermits het onze betrachting is om alle taken in eigen huis met eigen personeel uit te voeren, besteden we geen werk aan derden uit, maar investeren we bij voorkeur. Dus oorspronkelijk leverden wij aan Jan De Nul machines met een werkbereik van 21 m, vervolgens van 29 m om uiteindelijk bij 42 m te eindigen. Stapsgewijs nam de grootte en de complexiteit van de werken toe en wij namen even stapsgewijs graag deel aan de opportuniteiten die de klant Luyckx bood.”
Met Middle East Crane Equipment Trading LLC richtte Luyckx een tweede thuisbasis op, dit keer in het Midden-Oosten, meer bepaald in Dubai. Eigen kantoren, magazijnen en een werkplaats zorgen ook in die regio voor een maximale klantenondersteuning. Naast voor reguliere bouwondernemingen, werkt Luyckx er ook voor bedrijven gespecialiseerd in de aanleg van artificiële eilanden en de olie- en gasindustrie.

“Zowel prijstechnisch als op vlak van bereikbaarheid en service, gaf Wouters Cutting & Welding de doorslag”

Eerste MicroStep CombiCut
“Het was in 2012 dat we onze eerste MicroStep brandsnijmachine van het familiebedrijf Wouters Cutting & Welding aankochten”, aldus Jos. “We werkten toen met een brandsnijtafel die aan vervanging toe was. We overwogen even om opnieuw dezelfde aan te schaffen, maar Wouters Cutting & Welding bleek interessanter te zijn. “Zowel prijstechnisch als op vlak van bereikbaarheid en service, gaf Wouters Cutting & Welding de doorslag”.
Inmiddels is die eerste machine 12 jaar en doet het nog steeds uitstekend. Initieel was het de bedoeling om die brandsnijmachine naar de nieuwe locatie te verhuizen, maar het leek de bedrijfsleiding van Luyckx verstandiger om in een nieuwe, performantere brandsnijmachine te investeren.
“Zonder aarzelen deden we opnieuw beroep op Wouters Cutting & Welding”, stelt Jos. “Dit keer voor de MicroStep CombiCut van 28,5 meter lang en 3 meter breed, aangevuld met twee portalen; één portaal met een bevelplasma met Q4500 van Kjellberg en een tweede portaal voorzien van een autogeensnijkop.”

MicroStep CombiCut 28501.30 Prk + 1.3G
De MicroStep CombiCut is een robuuste, precieze CNC-gestuurde brandsnijmachine. Zij is uiterst geschikt voor langdurig zwaar industrieel werk en leent zich om verschillende technologieën te combineren: autogeen snijden, boren en tappen of het snijden van buizen en keteldeksels.
“Dankzij het stevige design en het verhoogde portaal is de machine ook heel geschikt voor het zwaardere autogeen werk”, zegt Nic Wouters van Wouters Cutting & Welding. “Autogeen snijden is handig voor Luyckx om dik materiaal tot wel 400 mm aan te kunnen, wat we heel vaak doen”, vult Jos aan. “De platen liggen perfect vlak op de machine en voor wat het autogeenbranden betreft, rusten die op contactpinnen, zodat het onderliggende rooster gevrijwaard blijft.”

Bevelsnijden
Jos: “Voor Luyckx was het allerbelangrijkste dat met de nieuwe MicroStep ook aan bevelsnijden gedaan kon worden. Want met de andere machine dienen de bevels nog gefreesd te worden, terwijl dat nu rechtstreeks kan. Daarnaast zijn ook de precisie, snelheid en snijkwaliteit merkelijk verbeterd.
Vermits één van onze leveranciers, Sidmar, binnenkort slabs tot 35 cm zal aanleveren, zijn wij daar dankzij de nieuwe CombiCut volledig op voorbereid omdat die tot wel 40 cm kan snijden.
We opteerden er ook voor om de bekabeling bovenaan te laten aanbrengen in plaats van op de vloer. Deze oplossing is veel duurzamer en minder slijtgevoelig.”
“Ja, noteer maar dat wij heel tevreden zijn over de samenwerking met Wouters Cutting & Welding dankzij de directe communicatielijn, het proactieve handelen en de optimale dienst-na-verkoop”, besluit Jos Luyckx.

Dit artikel is een originele publicatie van Metallerie.
Tekst door Wouter Peeters, foto's door Frederick Van Grootel.

x